Açık Defter TREN

Bütçe

Apartmanda Yedek Akçe: Kanunda Var mı, Ne Kadar Olmalı?

Açık Defter Ekibi · Güncelleme: · 3 dk okuma

Kısa cevap: KMK yedek akçeyi ayrıca düzenlemez; “yedek akçe” kelimesi kanunda geçmez ve bir oran sınırı yoktur. Yedek tutar, yönetim planında yazılarak ya da işletme projesine bir kalem olarak eklenip kat malikleri kurulunda onaylanarak belirlenir. Kurul kararıyla toplanan yedek, onaylanan amaç için harcanır.

Çatı aktığında, asansör motoru yandığında ya da kazan değişmesi gerektiğinde yönetimin elinde para yoksa ek toplama yapılır; bu da çoğu apartmanda tartışma demektir. Yedek akçe bu ani harcamalar için önceden ayrılan paradır. Yaygın inanışın aksine Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yedek akçe diye bir terim de, yüzde sınırı da yoktur.

Kanunda yedek akçe var mı?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda yedek akçe kelimesi geçmez. Kanun, kat maliklerinin ortak giderlere ve “giderler için toplanacak avansa” katılmasını düzenler (KMK md. 20). Yedek akçe uygulamada bu avansın, gelecekteki onarım ve yenilemeler için ayrılan kısmıdır.

Kanunda bir oran olmadığı için “yedek akçe yıllık giderin yüzde onu olmalı” gibi kalıplar kanuni zorunluluk değildir. Oranı binanın yaşı, asansör ve kazan gibi tesislerin durumu ve yaklaşan büyük işler belirler.

Nasıl karar alınır?

En sağlam yol, yedeği işletme projesine ayrı bir kalem olarak yazmaktır. İşletme projesi kat malikleri genel kurulunda onaylanır; kesinleşen işletme projesi İcra ve İflas Kanunu’nun 68. maddesindeki belgelerden sayılır (KMK md. 37). Böylece yedek pay da diğer avanslar gibi takip edilebilir.

Yönetim planı, yönetime ait diğer hususları da düzenleyebilir ve bütün kat maliklerini bağlar (KMK md. 28). Planda yedek için bir kural yazıyorsa ona uyulur. Plan sessizse karar kat malikleri kurulunda, KMK md. 30’daki genel yeter sayılarla alınır.

Ne kadar ayrılmalı?

Önce önümüzdeki birkaç yılda gelmesi muhtemel büyük işleri listeleyin: çatı, cephe, asansör revizyonu, kazan, hidrofor, boya. Her birinin yaklaşık maliyetini yıllara bölün; çıkan yıllık tutar yedeğin hedefidir. Bu hesap, keyfî bir yüzdeden daha kolay savunulur ve genel kurulda kabul görür.

Yedek, işletme projesindeki gider toplamına yüzde olarak da eklenebilir. Hangi yolu seçerseniz seçin, tutarın neden o kadar olduğunu projeye bir cümleyle yazmak itirazları azaltır.

Nereye harcanır, nasıl hesap verilir?

Yedek, kurulun onayladığı amaç için harcanır. Yönetici, yönetim planında yazılı zamanda, yazmıyorsa her takvim yılının ilk ayında gelir ve giderlerin hesabını kurula vermekle yükümlüdür (KMK md. 39). Yedekten yapılan harcamaları bu hesapta ayrı göstermek, kalan birikimin ne olduğunu herkesin görmesini sağlar.

Yedeği işletme hesabından ayrı bir banka hesabında ya da ayrı bir kasa satırında tutmak, aylık giderlere karışmasını önler.

Bu konuda hesaplayın

Sık sorulan sorular

Yedek akçe zorunlu mu?

Hayır. KMK yedek akçeyi zorunlu tutmaz. Yönetim planı ya da kat malikleri kurulu kararıyla belirlenir.

Yedek akçe yüzde kaç olmalı?

Kanunda bir oran yoktur. Yaklaşan büyük işlerin yıllara bölünmüş maliyeti, en savunulabilir hedeftir.

Yedek akçe için ayrı kurul kararı gerekir mi?

Yedek, onaylanan işletme projesinde kalem olarak yer alıyorsa ayrı karara gerek kalmaz; proje kurulda onaylanır (KMK md. 37). Projede yoksa kurul kararı alınmalıdır.

Taşınan kat maliki yedek akçeyi geri alabilir mi?

KMK bu konuda özel bir hüküm içermez. Yedek, yapının ortak giderleri için toplanmış avanstır; geri ödeme konusunu yönetim planına ya da kurul kararına yazmak tartışmayı önler.

Kaynaklar

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır, hukuki danışmanlık değildir. Yönetim planınız kanundan farklı hükümler içerebilir; somut bir uyuşmazlıkta bir hukukçuya danışın. Mevzuat, Kat Mülkiyeti Kanunu’nda 7579 sayılı Kanunla yapılan 2026 değişikliği dahil güncel metinleriyle esas alınmıştır.

İlgili yazılar

Tüm rehber yazıları →